Het begrijpen en vaststellen van je persoonlijke kernwaarden is essentieel voor het creëren van een leven dat in lijn is met je ware zelf. Kernwaarden zijn de principes die het meest belangrijk voor je zijn en die je helpen om betekenis en richting te geven aan je leven.

Mijn persoonlijke kernwaarden te ontdekken:

  1. Reflecteer op je leven: Neem de tijd om na te denken over de belangrijke momenten in je leven. Welke ervaringen hebben je gevormd en wat heb je ervan geleerd? Schrijf deze ervaringen op en noteer de waarden die erbij horen.
  2. Maak een lijst van je waarden: Maak een lijst van waarden die belangrijk voor je zijn. Dit kunnen waarden zijn zoals integriteit, vrijheid, respect, avontuur, creativiteit, eerlijkheid en anderen.
  3. Prioriteer je waarden: Ga na welke waarden voor jou het belangrijkste zijn. Je kunt hiervoor gebruik maken van een “waardendialoog” waarbij je de verschillende waarden tegen elkaar afweegt om te zien welke voor jou het belangrijkste zijn.
  4. Test je waarden: Test of je waarden echt belangrijk voor je zijn door jezelf af te vragen of je bereid zou zijn om offers te brengen om ze te behouden. Als je bijvoorbeeld je carrière opzij zou zetten om meer tijd met je familie door te brengen, dan is familie waarschijnlijk een kernwaarde voor jou.
  5. Leef volgens je waarden: Pas je waarden toe in je dagelijks leven. Dit kan betekenen dat je beslissingen neemt die in lijn zijn met je waarden of het bewust beoefenen van bepaalde deugden die bij je waarden horen, zoals vriendelijkheid, compassie, of respect.

Waarom is het kennen van je kernwaarden zo belangrijk?

Het ontdekken van je persoonlijke kernwaarden kan je helpen om meer voldoening en betekenis in je leven te vinden. Het kan je ook helpen om te begrijpen wat voor jou belangrijk is en je richting te geven bij het nemen van belangrijke beslissingen. Begin vandaag nog met het ontdekken van je eigen persoonlijke kernwaarden.

Ontdek wat je persoonlijke kernwaarden zijn.