Wat is zelfliefde?

Zelfliefde is de mate waarin we compassie voelen voor onszelf, geloven in en vertrouwen op onze eigen capaciteiten en oprechte waardering voor onszelf kunnen voelen.

Het is normaal om af en toe aan jezelf te twijfelen en kritisch te zijn over je eigen prestaties. Maar wanneer deze gevoelens regelmatig voorkomen, kan dit leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfliefde. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om meer van jezelf te houden en jezelf te waarderen. Hoe ervaar ik meer zelfliefde?

Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om meer zelfliefde te ervaren:

  1. Erken en omarm je eigenwaarde: Wees bewust van je eigen kwaliteiten en waardeer ze. Probeer de nadruk te leggen op wat je goed doet in plaats van wat je verkeerd doet. Schrijf positieve eigenschappen op over jezelf en lees deze regelmatig door.
  2. Praat positief tegen jezelf: Vermijd negatieve zelfpraat en wees in plaats daarvan vriendelijk en bemoedigend tegen jezelf. Spreek jezelf aan zoals je een goede vriend of familielid zou aanspreken. Wees mild voor jezelf als je fouten maakt en onthoud dat fouten maken deel uitmaakt van het leerproces.
  3. Neem tijd voor zelfzorg: Zorg voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Neem de tijd om te ontspannen, mediteer, lees een goed boek of neem een warm bad. Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen en jezelf af en toe te verwennen.
  4. Stel grenzen: Leer nee te zeggen tegen dingen die je niet leuk vindt of die niet goed voor je zijn. Door grenzen te stellen, leer je om voor jezelf op te komen en te zorgen dat je de ruimte hebt om te doen wat belangrijk voor je is.
  5. Vergeef jezelf en anderen: Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Het is belangrijk om jezelf en anderen te vergeven als er iets fout gaat. Houd geen wrok vast en accepteer dat dingen soms anders lopen dan gepland.
  6. Zoek steun: Praat met vrienden of familie over hoe je je voelt en vraag om hun steun. Zoek professionele hulp als je dat nodig hebt. Een therapeut of coach kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedachten en gevoelens en om nieuwe vaardigheden aan te leren.

Onthoud dat het opbouwen van meer zelfliefde tijd kost en dat het een voortdurend proces is. Wees geduldig met jezelf en geef jezelf de tijd om te groeien. Met de juiste stappen en mindset kun je leren om meer van jezelf te houden en de beste versie van jezelf te zijn.


Hoe ervaar ik meer zelfliefde?

Heel veel mensen zijn zoekende naar dat gevoel van thuiskomen bij zichzelf. Een voorwaarde om thuis te zijn in jouzelf is de mate waarin jij zelfliefde ervaart. Zelfliefde ervaar je door zelfvertrouwen en zelfwaardering je voelen en te ontwikkelen voor jouzelf. Thuis zijn in jouzelf gaat namelijk over het voluit en vrijuit kunnen en durven zijn wie jij bent. Daarvoor is moed en kwetsbaarheid nodig. Men durft in zijn/haar moed en kwetsbaarheid te stappen als er sprake is van zelfliefde. Zelfliefde is geen vaststaand statisch begrip wat we ‘eventjes’ kunnen leren en dan is het er. Zelfliefde is een houding. Het is iedere dag opnieuw de keuzes maken die ten behoeve zijn van jouzelf, jouw persoonlijke groei en ontwikkeling. Zelfliefde is; Jouzelf zien als een waardig persoon in wie je vertrouwen hebt. Ontwikkel meer Zelfliefde, door de training die ik hierover schreef: Radicale Zelfliefde. En/of, ga 1 op 1 met me aan de slag in het Soul Traveling Traject om zelfliefde te vergroten.